letthereberock

Vatten

Kategori: Allmänt

Fakta kring vatten.

Vatten kan både vara is och vattenånga och detta kallas att de har olika aggregationstillstånd.

När det är is så är den i fast form och när denna is ska bli flytande igen, alltså vanligt vatten så kallas det smältning. När vatten blir till is så stelnar vattnet. Från flytande till gasform, alltså vattenånga kallas det förångning, och när vattenånga blir till flytande form kallas det kondensation.

När man talar om vatten så innehåller den molekyler. Det är dessa som gör så att det kan bli is samt vattenånga. När vattnet är av flytande form så är molekylerna en bit från varandra, medan i stelnat tillstånd alltså is så har molekylerna ett visst mönster. Ju varmare det blir desto mer rör sig dessa molekyler. Om vi har en kastrull med kokande vatten så tyder det på att dessa molekyler vibrerar och mönstret upphör då det bildas vattenånga när vattnet har nått 100 grader.

Att is har lägre densitet än vatten beror just på dessa molekyler. För när vatten blir till is så bildar dessa molekyler en viss form och de ligger längre ifrån varandra än vad de gör i flytande form, alltså vatten. Detta gör att is är lättare än vatten.

Kommentarer

  • Ellinor säger:

    Bra, intressant och lätt förståeligt. Vilken pedagog du är!

    Svar: Tack detsamma!
    Johanna Gustafsson

    2013-03-12 | 19:10:58

Kommentera inlägget här: