letthereberock

Sommartid

Kategori: Allmänt

Lite fakta ur Illustrerad vetenskaps tidningen om sommartid i siffror
 
* 8 % fler trafikolyckor upplevde kanadensarna under första veckan efter övergången till sommartid 1992. Olyckorna berodde på att alla billister saknade en timmes nattsömn.
 
* 10 minuter spenderar anställda i genomsnitt på meningslöst "slösurfande" på gund av koncentrationsbesvär dagen efter övergången till sommartid
 
* 4 % fler svenskar får hjärtinfarkt de första tre dagarna efter att sommartiden har infallit. Det beror på att kroppen blir extra stressad på grund av sömnbrist.
 
* 5 dagar tar det för kroppen att vänja sig vid att gå upp en timme tidigare. Kroppens biologiska klocka följer solen, men när tiden ställs fram en timme, följer solen inte med.
 
* 1 timmes skillnad på möjlkningstider gjorde att Ryssland avskaffade sommartid år 2011. När klockan ställs fram en timme, måste mjölken också levereras en timme tidigare, men kor kan inte bara "sätta igång" mjölkproduktionen.
 
* Cirka 33 % av världens länder har idag sommartid.
 
Till sist, 1 -2 timmars proenad i naturligt dagsljus kan hjälpa den biologiska klockan att anpassa sig till sommartid fortare.
 
 
GLAD PÅSK!

Def Leppard

Kategori: Allmänt

Nu är biljetter bokade till Def Leppard den 3 juli. Riktigt nice!! Blir jag och pappa som kommer att headbanga denna gång. Konserten äger rum på vaksalatorg i Uppsala så det är ju skönt det, då har man inte så långt hem sen.
 
Imorgon är det sista dagen på min VFU. Är riktigt glad att jag hamnade i den här klassen då dom är så fina och min handledare Ellinor har varit och är underbar som person.
 
Lets get rocked!
 

Våffeldagen

Kategori: Allmänt

Satan i gatan vad mätt jag är just nu. Tryckt i mig tre stycken våfflor och är såhär mätt. Inte klokt vad mätt man blir på våfflor/pannkakor. Är det på grund av mixen av mjölk och mjöl eller vad är grejen? Köpte nämligen ett våffeljärn idag på netonnet, men även en smoothiemaskin. Riktigt nice! Kostade endast 199 kr så får hoppas att den är bra. Har länge velat haft en då det är så himla gott med smoothies.
 
En undran, är det inte så att skolan ska fostra eleverna, inte uppfostra? Varför tycker jag att allt för mycket ansvar läggs på lärarna om att visa och vägleda eleven till hur den ska göra och bete sig. Vad har hänt med föräldrarnas ansvar att visa hur man beter sig mot andra människor. Om det är så att en elev inte vet eller förstår hur man ska bete sig mot andra människor, vem ska då ta ansvaret för den personen? Hur mycket tid ska läggas ner egentligen? Vad gör man med den eleven och hur arg får man bli? Hur långt får man gå?

Earth Hour

Kategori: Allmänt

Ikväll är det dags att släcka lyset och tända alla värmeljus ni har. Detta äger rum 20.30 - 21.30 för att bidra till en lite bättre miljö. Enligt världsnaturfonden startade Australien denna manifestation för just klimatet år 2007. Sedan dess har earth hour vuxit till en global rörelse. Deltagarna släcker lyset vid samma tidpunkt, tidzon efter tidzon.
 

Polära och opolära ämnen

Kategori: Allmänt

En vattenmolekyl består utav två stycken olika atomer, och dessa är syre och två väteatomer. Den större atomen är syre medan väteatomer sitter fast som ett par öron på syreatomen, då både syreatomen och väteatomerna är cirkulära. Man kan illustrera den som Musse Pigg. En vattenmolekyl är en polär molekyl. Med det menas med att den har en plus- och en minuspol, precis som en magnet. Väteatomerna har en svagt positivt laddad sida medan syreatomen är svagt negativt laddad. Detta gör så att vatten lätt kan blanda sig med andra ämnen som består utav joner eller polära molekyler som till exempel koksalt.

Varför vatten har relativt hög kokpunkt beror på hur atomerna sitter gentemot varandra. Den har nämligen en vinkel på 105 grader och det är detta som gör att vattenmolekylen är polär. Om molekylen hade varit rak, det vill säga väte – syre – väte hade den haft andra slags egenskaper.

Skillnaden på polära och opolära lösningsmedel är att opolära ämnen saknar elektriska poler. Ett opolärt lösningsmedel är exempelvis matolja, det är därför den inte kan lösa sig i vatten eftersom vatten är ett polärt lösningsmedel. T – gul är också ett opolärt ämne som inte löser sig i vatten. Blandar vi däremot T – gul och matolja så kommer dessa ämnen att lösa sig, lika löser lika.

Att koksalt löser sig i vatten men inte matolja beror på att koksalt är ett polärt ämne alltså den är en dipol, precis som vatten. För att detta ska bli så bra som möjligt finns det tre olika sätt man kan påverka. Det första är finfördelningen, just mer finfördelat det är desto snabbare löser det sig. Omrörning är det andra, eftersom när man rör om så tillsätts nytt vatten med ämnet. Det tredje är uppvärmning, när temperaturen ökar så ökar vattnets förmåga att lösa upp ämnet.

 

 

 

 

 

Vinter?

Kategori: Allmänt

Jag håller med Ellinor min handledare om att idag fick man lite julkänsla när det snöade så mycket. Helt galet. När kommer våren egentligen kan man ju undra. Jag liksom Amanda och Helge är vinterälskare men nu räcker det väl ändå med snö. Vintern kom den 28 november och har legat kvar sen dess. Alltså snart fyra månader. Så nu tycker jag att vi sjunger "Snälla sol vill du lysa så att vi alla slippa frysa. Skin på far och mor och på storebror, skin på systern min skin in i stugan din. Glöm ej bort min vän, att lys imorgon klart igen". En liten visa som man sjöng när man var yngre.
 
Jag och Allan diskuterade häromdagen om det här med när man känner sig trygg och man kan vara sig själv. Vi kom fram till det, är det inte lite konstigt att man inte är sig själv fullt ut på sin skola/arbetsplats medan hemma kan man oftast vara det. Vårt resonemang ligger i det att vi spenderar ju ändå cirka 8 timmar om dagen med samma personer, och hemma kanske man umgås med dem man bor med cirka 6 - 7 timmar om dagen. Varför är det då så att man inte kan så att säga släppa loss utanför sin familjekrets också? Varför bryr man sig mer om vad andra utanför familjekretsen tycker om en? Varför överhuvudtaget ska man bry sig om vad andra tycker om en?
 
Rocky tog sig en tupplur innanför min tröja

Tro och vetande

Kategori: Allmänt

Jag har länge undrat varför vissa människor tror på en gud. Jag har ofta fått höra "klart vissa gör det. Tänk på de som är jättefattiga. Dom tror på gud för att få hjälp, dom ber för att få det bättre" etcetera. Men då tänker jag, hur kan dessa människor tro på en gud när deras liv ser ut som det gör? Om det finns en gud, varför skulle den tillåta att världen ser ut som den gör? Barn som dör på grund av cancer, krig, rasism? Hur kan någon säga att det finns en gud när det finns så mycket skit på den här jorden. Och sen det här med meningen med livet. Det finns ingen mening med livet. Vi föds och har fötts av en slump och har aldrig varit till ett visst syfte. Därför tror jag även inte på ödet. Allt sker av en slump medan vissa saker inte går att förklara som vi kanske inte alls kan uppfatta såsom exempelvis universum. Är den oändlig? I så fall vad innebär det? Om den inte är oändlig finns det ett slut då? Vad finns då bakom slutet? Ibland kan jag tycka att det här med religion någon gång borde dö ut då det finns så mycket bevis genom vetenskapen. Allt består i princip av atomer och man kan fippla med det på oändligt många olika sätt men trots detta tror folk på något övernaturligt. Kände en tjej för ett tag sedan som tror på gud. Hon blev gravid och hon tror att det är gud som gör att ett foster bildas. Trots detta så berättar hon för mig att hon blev gravid på grund av att hon slarvade med sina p - piller. Alltså va? Där har du beviset, barn skapas av spermier osv som du var skyddad emot när du åt dem inte för att gud såg till det. En sista grej som jag också inte förstår mig på. De människor som säger "jag kan inte säga om jag tror på gud eller inte. Jag måste ha bevis. Det finns inget bevis på att det finns en gud men inte heller att det inte finns en gud". Beviset på att det inte finns en gud är väl beviset på att man inte kan bevisa det? För att någonting som inte finns kan inte bevisas! Genom att inte existera helt enkelt.

Sound of music

Kategori: Allmänt

Idag ska jag och Ida se Sound of music på stadsteatern. Kommer bli riktigt kul! Tror att en tjej från min dansgrupp är med i den föreställningen, vet dock inte vem det är då hon bara har varit på lektionerna en gång men det är lite coolt ändå. Innan det ska vi träffa vår handledare inför examensarbete. Hoppas hon tycker att det vi vill skriva om är bra så slipper vi tänka ut någonting nytt. Vi kommer alltså skriva om läromedel för läs och skrivinlärning i de tidiga åldrarna.
 

Vatten

Kategori: Allmänt

Fakta kring vatten.

Vatten kan både vara is och vattenånga och detta kallas att de har olika aggregationstillstånd.

När det är is så är den i fast form och när denna is ska bli flytande igen, alltså vanligt vatten så kallas det smältning. När vatten blir till is så stelnar vattnet. Från flytande till gasform, alltså vattenånga kallas det förångning, och när vattenånga blir till flytande form kallas det kondensation.

När man talar om vatten så innehåller den molekyler. Det är dessa som gör så att det kan bli is samt vattenånga. När vattnet är av flytande form så är molekylerna en bit från varandra, medan i stelnat tillstånd alltså is så har molekylerna ett visst mönster. Ju varmare det blir desto mer rör sig dessa molekyler. Om vi har en kastrull med kokande vatten så tyder det på att dessa molekyler vibrerar och mönstret upphör då det bildas vattenånga när vattnet har nått 100 grader.

Att is har lägre densitet än vatten beror just på dessa molekyler. För när vatten blir till is så bildar dessa molekyler en viss form och de ligger längre ifrån varandra än vad de gör i flytande form, alltså vatten. Detta gör att is är lättare än vatten.

Huvud, axlar, knä och tå, knä och tå

Kategori: Allmänt

ögon, öron, kinden en klapp den får. Huvud, axlar, knä och tå, knä och tå. Har den låten på hjärnan och får inte ut den!
 
Måndag idag. Eleverna fick fortsätta att skriva på sina folksagor som är superbra! Dom har verkligen förstått vad en folksaga är för någonting. Nästa lektion blir det till att läsa Solägget och ha textsamtal utifrån den.
I veckan kommer jag även börja prata om djur på bondgården. Vi kommer att göra tankekartor, gå igenom hur man söker fakta i böcker och på nätet, skriva fakta om ett visst djur som finns på bondgården samt spela lite spel och titta på något som har med bondgården att göra, blir säkerligen ur.se
 
Melodifestivalen i lördags, rätt låt som vann? Nej. Då jag är en riktig rockklassiker så hejade jag förstås på Ralf.
Eller vilden som pappa säger! "Han ser ju helt vild ut".

Det var en gång...

Kategori: Allmänt

och den var sandad. Så kan ju en saga börja om man så vill det. Första veckan på VFU:n avklarad. Har dock inte fått varit i klassen tisdag, onsdag & torsdag då de har haft skolinspektionen hos sig som har kollat på hur läs och skrivinlärning lärs ut. Så idag fick jag komma tillbaka och hade en lektion om hur en folksaga är uppbyggd och så fick dom sedan själva öva på att skriva folksagor som sedan ska sättas upp i klassrummet så att andra kan läsa deras sagor. Det är nämligen så att de har påbörjat ett sagotema som består av Elsa Beskow böcker så vi kommer att läsa en bok utav henne som heter SOL - ÄGGET som en sista grej på folksagotemat just för att koppla och hitta de ingredienser som finns med i en folksaga. Nog testade dom mig allt idag och var busiga men så är det ju med dom små.
 
SOL - ÄGGET handlar om en skogsälva som hittar ett ägg som hon först tror har ramlat ner från solen. Tillslut kommer hon och de andra karaktärerna fram till att det är en apelsin och skogsälvan får följa med flyttfåglarna till ett land där det finns massor av apelsiner.
 

Huvudroll

Kategori: Allmänt

Vet ni vad?? Jag fick en huvudroll i föreställningen som jag gjorde audition på förra söndagen. Så himla glad!! Fick ett samtal av min danslärare och han berättade då att de som har fått de större rollerna får reda på resultatet redan nu då vi egentligen ska få svar till helgen. Jag ska vara en utav dvärgarna, vad annars haha! Ser verkligen fram emot det här.Jag kommer även vara roll som hovdam i första akten men han visste ännu inte hur det skulle konstrueras. Jag hoppas på att bli trötter, blyger eller butter. Tror dem är lättast att spela faktiskt!
 

BJ

Kategori: Allmänt

BJ = Birger Jarl = vilket skämt! Vad ser folk i att gå ut på nattklubbar? Jag ser inget positivt i det överhuvudtaget. Vi gick till BJ igår som är ett dansställe som är öppet mellan 22-03. Vi kommer dit runt 22.45 och får betala 120kr för att komma in. Varför? Har ingen aning faktiskt. Sen kommer vi in och då får man betala 20kr eller 30kr för att hänga in sin jacka/väska. Varför? Har återigen ingen aning. Låter ju lite sjukt att man ska behöva betala 140kr för att få vara inne på ett ställe där de spelar hög musik som till mestadels består utav dunka dunka musik. I och med detta kan man inte prata med dem man umgås med. Värt? Nej. Att vara med kompisar handlar om att kunna prata med varandra. Sen så kan man inte gå någonstans utan att ha en blick på sig. Raggningsställe? Ja. Det kan man lugnt säga. Vi går därifrån cirka 0.30 och då är det som mest folk som kommer dit. Varför? Har ingen aning. Är det inte dags att gå hem liksom? Kalla mig gammalmodig men vad är grejen med att vara ute fram till klockan 3 på natten för att sedan kanske komma i säng runt 4 tiden. Vad hände med de underbara morgnarna som får en att vilja stiga upp istället för att missa hela förmiddagen till sömn som bara gör att man mår ännu sämre genom att sova långt in på dagen.
 
För att summera detta kan vi ju då säga att nattklubbsatmosfären = tråkigt, jobbigt, dyrt!

Vårmånad

Kategori: Allmänt

Observera att det ska stå vårmånad och inte vår månad. De har två helt olika betydelse. Det är lätt att särskriva. Men som sagt, nu är det vårmånaden mars. Himla skönt att det fortfarande är ljust ute, ända fram till 18 iaf.
Jobbat i en etta idag. Det gick kanoners!
 
Ikväll ska jag träffa Chatrine, Leffler och Therese. Kanske går till den nya sportbaren Allstar och spanar in den. Grymt längesedan jag träffade Leffe och Therese!
 
I wanna scream & shout and let it all out,
scream and shout and let i out.