letthereberock

Årets summering

Kategori: Allmänt

Det här året som strax är till ända har varit fullspäckad. Aldrig har det hänt så mycket saker för mig som det har gjort just detta år, både bra och dåliga. Kan det bero på just att det har varit 2013? Otursnummer? Nä det tror jag knappast då den har slutat jävligt bra och är så in i helvetes lycklig med min underbara sambo! Jag tänkte nu bjuda på lite bilder från föreställningen "Snövit" som också var jävligt bra!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

New love in town

Kategori: Allmänt

Nu är det fulla muggar med snövitföreställning. Så himla sköj! Dock tar det mycket på krafterna. Har varit helt död senaste kvällarna/veckorna. Man känner sig som en gamling, jomenvisst! Nog för att man bidde nyss 23 men det är ju ingen ålder.. Sista föreställningen imorgon sen är det bara några dagar kvar till lite jullov. Det behövs verkligen! Min kropp skriker efter att inte ha något inplanerat, bara ta dagen som den kommer. Blev lite nostalgisk ikväll så har suttit och lyssnat på dansbandslåtar som påminner mig om jag&amanda tiden och alla dessa fester man sprang på hela tiden!
 
Nothing looks quiet the same
I see people and places in a new light again
There’s a grace ascendent to a broken sky
Now I know, there’s a reason why
I feel so alive

Cause tonight,there’s a new love in town
Waking emotion, I thought I’d never find
Yes tonight how you turned it around
I wanna tell the whole world
There’s a new love in town
 
 

Hälsovett

Kategori: Allmänt

Vi är gjorda för att röra på oss. För mycket stillasittande är den nya hälsofaran. För att vara fysisk aktiv krävs det att man sammanlagt rör på sig 30 minuter varje dag i form av vardagsmotion. Man behöver exempelvis inte byta om och bli svettig utan endast lite pulspåslag. Som barn behöver man en högre intensitet och hårdare belastning i minst 60 minuter varje dag.
 
Vardagsmotion är den viktigaste basen inom fysisk aktivitet. Som elitidrottare krävs även vardagsmotionen. Vid vardagsmotion krävs ingen vila och det kan handla om alltifrån snöskottning i 15 minuter till raska promenad på 20 minuter. Vid styrka och konditionsträning krävs det vila. Man rekomenderar att använda kroppen som motstånd vid styrketräning. Varje pulshöjning har en förbättrad konditionseffekt --> bättre syreupptag. Alltså, ta hellre trapporna än hissen.
 
60-70 % av befolkningen säger att de är fysiskt aktiva. En undersökning visar att majoriteten av befolkningen faktiskt är inaktiva. Fysiskt aktivitet är den viktigaste friskfaktorn. Rökning är det viktigaste att välja bort för att få en bättre hälsa. När man börjar träna, alltså som nybörjare så är det bara jobbigt att träna till en början. Man är glad när den fysiska aktiviteten är över och man känner sig nöjd med att ha klarat av den. Positiv känsla under hela träningstiden finns bland vana motionärer.
 
Om man följer rekomendationerna för fysisk aktivitet så löper man hälften så stor risk att dö av hjärt och kärlsjukdomar, det minskar risken för högt blodtryck, ålderdiabetes och tjocktarmscancer. Man får ökat psykiskt välbefinnande och bättre fysisk hälsa.
 
Kostttillskott rekommenderar aldrig till någon. En allsidig kost räcker för att få i sig den näring man behöver. Vid brist av något krävs det oftast kosttillskott. Fler människor dör idag av övervikt än av svält. Det bästa sättet att förebygga övervikt i vuxen ålder är att röra sig mycket som barn.