letthereberock

Accept

Kategori: Allmänt

Har precis käkat en god middag ensam. Gjorde spaggethi och köttfärsås med rödvin i. Medan jag gjorde maten så poppade jag Accept och drack rödvin. Det var riktigt länge sedan jag lyssnade på dom! Snart blir det ett bad, kika på doobidoo och förmodligen äta lite popcorn och choklad. På måndag startar skolan igen. Det känns sådär, nu när man har jobbat några dagar så känns det så skönt att slippa skriva massa inlämningsuppgifter etc. Imorgon blir det svamp plockning!
 
"Burning, burning, burning just like fire"
 
 

UL

Kategori: Allmänt

UL = Upplands lokaltrafik. Det borde vara en förkortning på något helt annat! Ni kan inte ana hur jävla less jag är på UL. Hela förra veckan var tågen försenade. I lördags skulle jag in till Uppsala och träna. Tåget var som vanligt försenat, men denna gång väldigt försenat så jag hoppade på bussen. Vid en busshållsplats utanför Storvreta lägger bussen av och vi blir ståendes ett tag. Det var banarbete mellan Storvreta och Uppsala på lördag kväll så inga tåg gick. Jag fick åka buss från Uppsala som skulle gå 22.05. Bussen kom 22.15. Föraren hade inte fått reda på att han var tvungen att köra motorvägen eftersom gamla vägen var avstängd så han körde ända bort till där det var stopp och fick då springa fram till honom och vägleda honom ända tills vi hade svängt av motorvägen. Igår var tåget också försenat. På hemvägen stannar tåget mellan Uppsala och Knivsta i cirka 20 minuter. Och vet ni vad de flesta fall beror på? Jo att det är fordonsfel eller personalbrist. Seriöst!! Personalbrist låter ju helt sjukt, det är ju som att dom skiter i att dyka upp på jobbet? Fordonsfel, ja ni. Satsa på att inportera tåg från de länder som har en massas kyla istället för exempelvis Italien eller var dem nu kommer ifrån....
 
 
Meeen, ja. Igår var jag idrottslärare för årskurs 2 och 3. Det gick jättebra och det var riktigt skoj också! På torsdag har jag årskurs 1 och 3 i idrott. Imorgon är det omtenta på nycklingsdelen i floristik och faunistik kursen. Har inte pluggat ett dugg, vet inte hur man ska plugga till det.

Kakor

Kategori: Allmänt

 Idag blev det bakning. Både havreflarn och kakaokakor med pärlsocker på, minns ej vad dem heter. Det gick sådär. Använde smörgåspapper istället för bakplåstpapper så havreflarnen fastnade, och de andra kakorna stod inne 15 minuter i ugnen enligt receptet, vilket var alltför länge så de blev lite brända men andra satsen blev bättre då jag bara körde 10 minuter.
 
Imorgon är det idrottslärare som gäller. Ska bli kul att testa på!
 

Väder

Vädret har varit ganska stabilt i 10 000 år på jorden. När man exempelvis ska odla skog måste man se efter klimatförändringarna.

Viktigt att se på: strålningsbalansen, allmänna cirkulationen, växthuseffekten, klimatförändringar.

Detta finns i luften (torr luft)
* kväve 78 %
* syre 20 %
* argon 0,9 %
* koldioxid 0,03 %
* övriga gaser 0,002 %

99 % av gaserna är inte växthusgaser

Om vi inte hade haft växthuseffekten hade det varit minus 18 grader.

Det finns även en mängd vattenånga i luften, cirka 1 %. Det ger som vi uppfattar väder. Bildar till exempel moln. Vattenångan är en osynlig gas.

Observation av väder
* temperatur
* vind (hastighet och riktning)
* luftfuktighet
* molnighet
* nederbörd
* sikt
* ”väder”
* lufttryck
* åska, turbulens, isbildning etc

När man ska mäta temperatur ska man placera en termometer i skuggen och där det är luftigt. Mät från cirka 2 meters höjd.

Lufttrycket varierar över jorden. Det blåser för att jämna ut temperaturer. Luften väger, alltså varje kubikmeter väger ungefär 1 kg. man mäter tryck i hektopaskal hPa. Paskal = tryck, hekto = 100. På varje kvadratmeter på jorden har den ett tryck på 10 000 kg. Att vi orkar detta beror på att vi är anpassade för det.

 

Historia:

Erik Burman, från 1722 à Nils Celsius à Anders Celsius. Mätte temperatur i Uppsala. Celsius var mycket intresserad om hur kallt det var. Därför såg termometrarna annorlunda ut förr. Han mätte att 100 grader var när vattnet frös och 0 grader när vattnet kokade.

Från år 1756 i Stockholm fram till idag har man mätt temperaturen två gånger om dagen.

Molnslag

Molnen delas upp efter höjdläge. Höga, medelhöga och låga. Det finns 10 olika molnslag. 10 km höjd och under sker vädret. Det är från nimbosmoln det kommer nederbörd ifrån.

Att det kan bli regnbåge runt moln beror på att det finns iskristaller i höga moln.

Dimma är dimmoln, ”moln på marken”.

Höga – cirus
medelhöga – alto
låga – strato

Stackmoln är vanligt på sommaren. Platt undersida, beror på att vatten kondenseras. Homogen temperatur längre upp i uften.

Bymoln kan växa sig väldigt stora. Det beror på energi, vattenånga och vattendroppar. ”Aprilväder”. Kommer även åska ifrån dessa intensiva moln.

Låga moln är övervägande vattenmoln, medan de höga består av iskristaller.

Regndroppe 2 mm
molndroppe 0,02 mm
kondensationskärna 0,0002 mm
Det kan vara vattenånga under 100 grader

En molndroppe är oftast flytande. Nästan all nederbörd är snö, även på sommaren. Den hinner dock smälta på vägen ner. När det är cirka 2-3 grader ute då är det snö hela vägen.

Doobidoo

Kategori: Allmänt

Riktigt skönt med fredag! Var länge sedan jag hade en riktig fredags känsla. Så snart ska jag kolla på Doobidoo som startar idag. Må vara gammalmodig men Lasse Kronér är så jäla bra! Just nu är det family guy, vilket också är jäla bra!
 
Kräftskiva imorgon hos familjen!

Vikariat

Kategori: Allmänt

Har jobbat idag och igår och ska jobba hela veckan som timvikarie i en årskurs 3. Nästa vecka vikarierar jag som idrottslärare måndag och torsdag. Det ska bli riktigt kul att få testa på det då jag funderar på att läsa kursen "idrott och hälsa A".
 
Igår sprang två elever förbi och pratade med varandra. Den ena sa "gud vad det är tråkigt att ha rast". Då sa jag "nej men vad säger ni? Första dagen i skolan ch det är redan tråkigt?". Då svarade eleven "ja, vi har ingen fantasi kvar". HAHA! Väldigt roligt tycker jag.
 

Livets historia

Vi vet att liv har uppstått men inte exakt hur det har uppstått. Ju längre tillbaka, alltså ju äldre en bergart är desto svårare är det att titta på det.

Bevis: paleontologi- läran om det gamla livet. Genom att titta på fossil och sedimentära bergarter. Fossil = lämningar eller spår av levande organismer. Tafonomi = allt som organismer utsätts för efter att det har dött.

Viktiga händelser:
* fotosyntesen
* evolution av eukaryoter
* sexuell reproduktion
* flercellighet

Massutdöenden: utdöenden sker hela tiden. Arter kommer och går. Cirka 500 miljoner arter har funnits sedan livet uppstod. 30 miljoner arter idag. 96 % av alla arter som har dött ut sker av naturliga skäl. Massutdöenden är det slutgiltiga för alla arter. Detta sker inte konstant. 60 % av arter dör ut på en kort period på 1 miljon år. Det som orsakar massutdöenden är katastrofer (meteoritnedslag och vulkanutbrott), konkurrens (naturligt urval), miljöförändringar (klimat, syrehalt), mänsklig påverkan (jakt). Utdöenden leder till evolution, därför är det bra med massutdöende.

De äldsta spåren av fossiler är kemiska fossiler, därefter bakteriefossiler och stromatoliter och de producerar syre. Detta gör att organismer kan bli större. Variationen blir oändligt mycket större än tidigare.

”Snowball earth”, hela jorden var täck av is förutom där det fanns vulkanism och där överlevde organismerna. Efteråt får vi liv som man kan titta på, på riktigt. Man vet dock inte vad det är, men man vet att det har levt. Klimatet blir varma och liv finns framför allt i vattnet (kambrium). Nu upptäcks fossiler med skal som har bevarats.

Olika tidsepoker:

Ordovicium – bläckfiskar dominerar. Varmt klimat, kan ses genom saltkristaller. Utdöende i slutet. Börjar finnas rovdjur i vattnet. Fiskar uppstår.

Silur – växterna sprider sig till land. Två stycken kontinenter kolliderar och bildar bergskedja.

Devon – fiskarnas tidsålder. Stora rovdjursfiskar. Klimatzoner bildas. Första fyrfotade landryggradsdjuren som ser ut som stora salamandrar. Börjar gå med sina fenor. Massutdöende i slutet.

Karbon – växternas tidsålder. Hög syrehalt à växterna trivs bra. Fyrfotade djur fortsätter att utvecklas.

Perm – allt land är samlat. Största massutdöendet i livets historia. Cirka 95 % av alla arter dör ut, beror på olika orsaker. Pangaea bildas.

Trias, jura, krita – dinosauriernas tidsålder. I jura spricker pangaea upp och vi får vulkanism. Fortsatt splitring av kontinenter i krita, detta gör att varje enskild kontinent får olika typer av organismer. Blommande växter mot slutet. Massutdöende.

Kenozoikum – däggdjurens tidsålder. Indien kolliderar med Asien. Bergskedjor bildas såsom Himalaya. Homo sapiens börjar utvecklas för cirka 200 000 år sedan.

Stora djur har svårare att anpassa sig än små djur och det beror på livslängden. Orsaken är klimatförändringar och påverkan av människan. Detta utdöende är biologiskt!

Kvavt

Kategori: Allmänt

Jag HATAR verkligen kvavt väder. Varför kan inte solen lysa utan att det ska vara så himla varmt? Även om det inte har varit toppen sommar så är jag less på värmen just nu. Sorry till alla er sommarälskare.
 
Var ut med Amanda och Jenny igår. Det var riktigt trevligt!
 

Ekosystemet

Exempel på ekosystem: sjö, barrskogar etc.

Ekosystem = abiotisk miljö + biologiska samhället (består utav djur och växtpopulationer). Abiotisk miljö är exempelvis temperatur.

I ett ekosystem delar man upp alla organismer i grupper. Organismerna är producenter, konsumenter och nedbrytare.

Exempelvis en tall är en producent, ekorren en konsument och bakterier och svampar är nedbrytare.  Man kan kort och gott säga att växter är producenter, växtätare är konsumenter, köttätare är konsumenter medan svampar och bakterier är nedbrytare.

Producenterna producerar energi i form av socker. Socker bildas via fotosyntesen: koldioxid + ljus + vatten à socker + syre. All energi kommer ifrån solen.

Konsumenterna konsumerar sockret, men även fett och energi. Syre + socker à koldioxid + energi + vatten kallas cellandning. Även producenterna använder sig av cellandning.

Växterna tar hand om solenergin, men bara 1 % av energin. 10 % av energin överförs till växtätarna, 90 % försvinner. 10 % av växtätarnas energi för över till köttätarna. På så sätt försvinner energin och den tar slut. Exempelvis 1 kg makrill: behöver 10 kg sill som i sin tur behöver 100 kg hoppkräftor som i sin tur behöver 1000 kg kiselalger. Finns sällan mer än fyra nivåer i näringskedjan.

Ju fler organismer det finns i ett ekosystem desto stabilare blir det. För vad skulle hända om exempelvis gräset och säden försvinner? Det skulle bli mindre möss och då kommer ormarna försvinna etc.

Läkarbesök

Kategori: Allmänt

Var till läkaren igår och ska till tandläkaren idag. Sjukt dyrt! Så hoppas verkligen inte att jag har några hål, har aldrig haft hål i tänderna så någon gång lär man väl få det.
Var till läkaren för att jag ville prata om min nötallergi, men han kom fram till samma sak som min barnläkare gjorde förut. Är man jätte allergisk mot just jordnötter så ska/kan man inte äta andra nöter för att de kan skapa en allergisk chock. Jag berättade att jag har kunnat äta cocos och mandel förut och han sa det då att jag förmodligen kan göra det men att det kan också hända att jag får en allergichock. Så helst ska jag ju undvika alla nötter. Så nu vet ni det, inga nötter i mat för mig!
 

Geologisk tid

Klimatet är något man kan titta på/hur det kommer att bli.

Två sätt att mäta geologisk tid:

·         Relativ datering: vet vilken ordning saker och ting skedde, men inte hur länge sedan.

·         Absolut datering: ger en ålder på hur många år sedan något hände

Relativ datering, exempelvis bergarter, äldst på botten, yngst på toppen. Metafor: hög med tidningar. Det mest grundläggande i relativ åldersbestämning. Förkastningar och magmatiska gångar är alltid yngre än de bergarter de påverkar. Om man hittar något i en sedimentär bergart så har den bildats innan sedimenten. Exempelvis granit i en sandsten har bildats innan sandstenen.

Absolut datering: radioaktivitet ger en metod att bestämma absoluta åldrar.

Isotoper: variationer av samma grundämne. Neutronerna kan vara fler eller färre än protonerna, då är det en isotop. Vissa är stabila, andra inte. Halveringstiden för en isotop är 5 miljoner år. Kol – 14 – metoden är pålitlig. Kan bara användas på organiskt material då halten c14/c12 är konstans i levande organismer.

 
 

Bil tillsalu

Kategori: Allmänt

Nu finns min bil tillsalu ute på blocket:
 
http://www.blocket.se/uppsala/Saab_900s_42071989.htm?ca=10&w=1

Träningsvärk

Kategori: Allmänt

Jo, lite träningsvärk har jag idag. Mest i arslet eftersom det både var spinning och styrka. Men det är så skönt att träna och känna att man har tränat!
 

Ryggradsdjurens evolution

Alla våra förfäder, ända tillbaka till den första levande organismen har varit ovanligt framgångsrika och lyckats föröka sig innan de dog.

Cambriska explosionen, då dök den första fossilen upp. Djuren fanns för 530 miljoner år sedan.

Bilateria djur: har två stycken kroppshalvor, alltså en höger och en vänster sida såsom vi människor.

Däggdjurs karaktärer:
* mammae
* svettkörtlar
* hår
* tre hörselben
* välutvecklad hjärna
* sekundärt utvecklas ”omvänd” käkled
* mjölk + permanenta tänder

Tre stycken däggdjursgrupper:
* kloakdjur
* pungdjur
* moderkakedjur

De allra flesta däggdjur är gnagare. Därefter fladdermöss.

Träningsdags

Kategori: Allmänt

Ja äntligen! Idag fryses mitt kort upp så idag ska jag börja träna igen. Passen idag blir 30min spinning och 30min styrka. Det ska bli riktigt skönt. Börjar få ont i musklerna av att inte ha tränat ordentligt nu på snart två månader.
 
Nu är det bara 3 veckor kvar tills kursen börjar. Vad ska jag hitta på alla dessa dagar?? Hoppas jag får timvikariejobb så att man får tjäna in lite pengar.
 

Jordens förändring

Vulkaner och jordbävningar visar var plattgränserna går. Finns cirka 13 plattor. Ung men enkel vetenskap. Sydamerika och Afrika passar ihop nästan som pusselbitar. Pangea (när alla kontinenter satt ihop) kan bevisas genom exempelvis fossil.

Att plattorna flyttas beror på att vi har en fast skorpa som alla kan gå på, under finns flytande massa. Metafor: lavalampa.

Tre olika typer av plattrörelse:
* plattorna glider isär
* plattorna rör sig längs med varandra
* plattorna rör sig mot varandra och kolliderar

Den tyngre plattan glider under den lättare plattan när de kolliderar.

Ocean möter ocean: bildar vulkaner
ocean möter kontinent: bildar vulkaner
kontinent möter kontinent: bildar berg

En vulkan är vilken öppning som helst där magma kommer upp. Vulkanutbrott kan vara explosiva eller icke explosiva. Detta beror på sammansättningen av magma. Innehåller det mycket vatten blir det en större explosion, även hög kiselhalt.

Bakning

Kategori: Allmänt

Har nyss bakat färdigt kanelbullar. Dom ser goda ut men måste låta dem svalna först innan jag smakar på dem.
Ringde en kille idag som hade satt ut en annons som ville köpa begagnade bilar, oavsett deffekt. Riktigt störig kille. Han ville ha 500 kr för min bil haha! Idiot! Ska lägga ut den på blocket senare idag.
 
Min och Allans bullar
 

Bergarter

Magmatiska bergarter: ursprungligaste bergarten. När magma (lava) blir tillräckligt kallt, fryser och stelnar till. Sådana som stelnar djupt ner kallas djurbergarter, längst upp kallas dagbergarter (vulkaniska) och mellanting gångbergarter.

Sverige består mest utav magmatiska bergarter. Exempelvis granit.

Sedimentära bergarter: 75 % av jorden består utav sedimentära bergarter. Den består utav olika bergarter som bryts ner efterhand. Finns i olika former såsom lera och sandsten. Mörka stenar innehåller ofta organisk avfall, såsom döda djur. Sand bildar sandsten. Fossil berättar vilken typ av miljö det är/har varit. Den vanligaste arten är kalksten. Det är rester av korallrev, skal efter koraller m.m. Kalksten kan även bildas på kemisk väg och den bildas alltid på plats.

Karbonater – bildas på plats
evaporit – bildas från havet
klastiska – flyttar sig

Metamorfa bergarter: betyder att det har omvandlats. Har utsatts för tryck och temperatur. Granit à tryck och temperatur à gnejs. Gnejs är alltså en omvandlad granit. Sandsten à kvartsit. Kalksten à marmor. De blir betydligt hårdare och tåligare. Befinner sig strax under sedimentära bergarter.

Klippning

Kategori: Allmänt

Idag ska jag toppa håret efter sommarens sol. Ikväll kommer Sanna och Rasmus på middag. Det blir tacos, till efterätt blir det hemmagjord pannacotta!
 

Vad är djur?

Djur ägnar mycket av sin tid till att samla in näring. Vi människor är chordata djur, och de flesta chordata djur är fiskar. Insekter och leddjur är de vanligaste djuren på jorden och de flesta är skalbaggar.

Djurs funktion:
* försökning
* näringsinsamling
ev:
* syreupptag
* transport/skydd
*styrning + information
* restprodukter bort
* näringsfördelning

Evolutionära begränsningar: de flesta djurgrupper är oftast 1000 gånger större gentemot det minsta. Alltså om vi har den minsta skalbaggen i världen i vår hand så finns det ingen skalbagge som är mer än 1000 gånger större.

För att ett djur ska använda så lite energi som möjligt så ska de springa dit de ska och inte gå. Dess benlängd bestämmer hur fort man kan springa/gå.

Små djur skadar sig inte när de faller pågrund av att de faller långsammare i luften. Detta är pågrund av storlek och volym/area/längd.

Hur djur uppfattar världen beror på deras sinnen. En fågel som kan navigera sig fram genom landskapet ser jorden på ett helt annat sätt än en katt som har bra mörkerseende.

Naturvetenskap

Kategori: Allmänt

Håller på att renskriva mina anteckningar på datorn som jag har skrivit ned under kursen "naturvetenskap". Tänkte då dela med mig utav dem lite då och då tills dem tar slut.
Idag handlar det om jordens uppkomst.
 

Jordens uppkomst

Universum skapades ur big bang för ca 14 miljarder år sedan. Materia ansamlas till stjärnor och galaxer. Universum expanderar, stjärnor föds och dör.

Vårt solsystem började ta form för ungefär 5 miljarder år sedan. Planeterna byggs upp av det tyngre ”skräp” som blir över efter solens bildande. Nu har jordens historia börjat.

Jordens uppbyggnad idag: radien är ungefär 6360 km. Ungefär lika lång sträcka som mellan Stockholm à New York.

Jordklotet består av:
* kärnan
* manteln
* jordskorpan (den vi går på)

Inre kärnan är fast och det beror på att trycket är högt och den finns på ett djup av 5140 – 6360 km. Yttre kärnan är flytande och finns på ett djup av 290 – 5140 km från jordytan. Manteln består av järn och magnesiumrika mineral. Jorden är som varmast längst in. Jordskorpan är tunn, cirka 100 km men det varierar. Man kommer exempelvis närmast jordens inre på oceanbottnarna.

Jorden är annorlunda de andra planeterna på grund av endogena och exogena krafter.

Endogena krafter: uppbyggnad.
* veckning
* förkastning
* vulkanisk aktivitet
* landsänkning och landhöjning

Exogena krafter: nedbrytning.
* vittring
* sluttningsprocesser
* erosion
* (människan)

Mineral – består av grundämnen. I känner idag till nästan 4000 mineraler, både vanliga och ovanliga. Is är ett exempel på en mineral. Bergarter består utav mineral. Vissa består utav ett mineral, andra flera. Mineral har alltid en fast formel. Vanligaste mineralet är kvart.

Bergartstyper:
* magmatiska
* metamorfa
* sedimentära

Svalare dag

Kategori: Allmänt

Har vaknat upp till soligt väder varje dag sedan Allan fick semester. Idag är första dagen man vaknar upp till regn. Men jag tror växterna behöver det här regnet som har kommit.
Igår fick jag reda på andra antagningsbeskedet inför hösten och jag är antagen. Allmänt utbildningsområde 2. Obligatorisk kurs för alla lärarstudenter som läser det äldre lärarprogrammet. Hoppas den är intressant och rolig vilket auo1 inte var.
Målet denna vecka är att införskaffa en höstjacka och en bra sådan som kan hålla i några år.
 
Min bil är fortfarande tillsalu för er som är intresserade!

OS

Kategori: Allmänt

Det har blivit mycket OS tittande på sista tiden. Har fastnat för gymnastik litegrann, det är riktigt kul att se. Men roligast är nog friidrott.
Igår kom familjen hem från mallorca och Wilma blev jätteglad över att se dem!
I fredags bakade jag bröd för första gången och köpte ett nytt vardagsrumsbord. Det var skönt eftersom jag ville ha ett bord som har ett undre plan också som man kan ställa datorer på etc. Brödet blev gott. Gjorde ett med sesamfrön och vallmofrön. Sen igår köpte jag en större bur till rambo eftersom han är så himla hyperaktiv hela tiden. Hoppas han tycker om den!
 
Brödet
 
Bordet

Gräddö

Kategori: Allmänt

Gårdagen och halva dagen spenderade vi ute på gräddö. Till en början hade vi regnigt väder men sen sprack det upp och det blev en riktigt fin eftermiddag/kväll. Vi var ut till tjockö med båten och var där ett par timmar. Sedan åkte vi tillbaka till stugan och beställde då pizza och bara umgicks. Jag och Allan fick sova i bäddsoffan som dom hade där ute som låg precis brevid hans pappas rum. Men det snarkades för mycket därifrån så vi fick lägga madrassen på golvet i köket och sova där istället. Så idag är vi rätt slitna kan man säga. Rambo mådde bra när vi kom hem igen så allt är ju topp annars!
Sitter och dricker "motörhead" vin. Riktigt gott faktiskt, men dyrt! Tror det gick på 150 spänn.
 
Imorgon blir det födelsedagskalas hos kusins barn som fyller 1 år.
 
En bild på baldersbrå som Allan tog ute på tjockö. Vore riktigt nice att förstora upp och hänga upp på väggen i hemmet.
 
Ute på promenix