letthereberock

Polära och opolära ämnen

Kategori: Allmänt

En vattenmolekyl består utav två stycken olika atomer, och dessa är syre och två väteatomer. Den större atomen är syre medan väteatomer sitter fast som ett par öron på syreatomen, då både syreatomen och väteatomerna är cirkulära. Man kan illustrera den som Musse Pigg. En vattenmolekyl är en polär molekyl. Med det menas med att den har en plus- och en minuspol, precis som en magnet. Väteatomerna har en svagt positivt laddad sida medan syreatomen är svagt negativt laddad. Detta gör så att vatten lätt kan blanda sig med andra ämnen som består utav joner eller polära molekyler som till exempel koksalt.

Varför vatten har relativt hög kokpunkt beror på hur atomerna sitter gentemot varandra. Den har nämligen en vinkel på 105 grader och det är detta som gör att vattenmolekylen är polär. Om molekylen hade varit rak, det vill säga väte – syre – väte hade den haft andra slags egenskaper.

Skillnaden på polära och opolära lösningsmedel är att opolära ämnen saknar elektriska poler. Ett opolärt lösningsmedel är exempelvis matolja, det är därför den inte kan lösa sig i vatten eftersom vatten är ett polärt lösningsmedel. T – gul är också ett opolärt ämne som inte löser sig i vatten. Blandar vi däremot T – gul och matolja så kommer dessa ämnen att lösa sig, lika löser lika.

Att koksalt löser sig i vatten men inte matolja beror på att koksalt är ett polärt ämne alltså den är en dipol, precis som vatten. För att detta ska bli så bra som möjligt finns det tre olika sätt man kan påverka. Det första är finfördelningen, just mer finfördelat det är desto snabbare löser det sig. Omrörning är det andra, eftersom när man rör om så tillsätts nytt vatten med ämnet. Det tredje är uppvärmning, när temperaturen ökar så ökar vattnets förmåga att lösa upp ämnet.

 

 

 

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: