letthereberock

Temperatur

Kategori: Allmänt

Satan i gatan vad varmt det har varit de sista dagarna. Över 25 grader. Och folk tycker att det är så skönt med utomlandsvärme, jo tjena typ över 35 grader i utlandet nu. Hur kan man tycka det är skönt när man håller på och dör av värmeslag vid 27 grader? Lite diverse fakta om temperatur nedanför.
 
Temeperatur är medelhastigheten molekylerna har när de rör sig. Ju mer molekylerna rör sig desto varmare blir det och desto mer plats tar de. En termometer har bara ett väldigt tunnt rör igenom sig som molekylerna kan ta sig igenom då det blir varmare. På grund av molekylernas utvidgning kan vi mäta temperatur. Temperatur  kan även mätas genom strålning. Exempel på termometrar: kvicksilver, sprittermometer (vätska som ändrar sin volym), bimetalltermometer (finns i ugnar).

Värme kan transporteras genom ledning – molekyler kolliderar, strålning (element/stearinljus) och strömning (varm luft, rörelse av värme).

Orsaken till att vissa metallföremål känns varmare i en varm miljö är för att de har förmågan att överföra mera värme än t.ex. luft. Man brukar säga att värme är rörelseenergin hos atomerna eller molekylerna i ett ämne. Temperatur är ett mått på hastigheten på värmeenergin hos molekylerna. Värme är ett energislag/mått.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: