letthereberock

Diverse fakta om jorden

Kategori: Allmänt

* Vi är 7 miljarder människor på jorden. Vi alla skulle få plats om vi stod upp på gotland.

* Om vi hade en fotbollsplans område per person vad skulle vi då producera? Troligtvis mat, bomull och energi. Rika personer har alltid haft tillgång till detta. Pengar sätter gränser på vad vi kan förbruka.

* Cirka 1 miljard människor lever i snitt på 1 dollar per dag. Jordens medelklass, halva av jordens befolkning lever mellan fattigdom och rikedom.

* Förbrukningen på jorden är lika mycket som om alla människor vore rika.

* Oljan som vi tar ur jorden varje år har tagit 1 miljon år att producera.

* De länder som har mycket tillgång till exempelvis kol bryr sig minst om klimatfrågor. Det handlar då framförallt om pengar. Till exempel Europa går med på att förändra klimatet för att ju snabbare vi slutar med fossila bränslen desto bättre ekonomiskt. Fattiga länder däremot vill förändra utan några ekonomiska tankar.

* Det är haven som lagrar våra utsläpp. Om haven blir varmare och varmare så kommer de inte kunna lagra våra utsläpp längre.

* De barn som föddes på 90 – talet har cirka 200 kemikalier i kroppen vid fosterstadiet. Detta lagras i våra kroppar och kan bidra till adhd, diabetes etc. Kvinnor blir av med kemikalier genom att föda barn och amma.

* Om till exempel 13 000 år kommer vi fira midsommar på julafton. Beror på jordens lutning.

* Vi är som närmast solen i januari. Detta gör att vi har lite mildare vintrar och kalla somrar. Om 13 000 år kommer vintrarna vara mycket kallare och somrarna varmare.

* När is smälter blir planeten mörkare, vilket leder till att det blir varmare på jorden, och så smälter isen, så blir det mörkare på jorden, och då blir det varmare….

* Det är viktigt att vi planterar och inte skövlar allt för mycket skog då växter tar upp mycket av koldioxiden.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: