letthereberock

Naturvetenskap

Kategori: Allmänt

Håller på att renskriva mina anteckningar på datorn som jag har skrivit ned under kursen "naturvetenskap". Tänkte då dela med mig utav dem lite då och då tills dem tar slut.
Idag handlar det om jordens uppkomst.
 

Jordens uppkomst

Universum skapades ur big bang för ca 14 miljarder år sedan. Materia ansamlas till stjärnor och galaxer. Universum expanderar, stjärnor föds och dör.

Vårt solsystem började ta form för ungefär 5 miljarder år sedan. Planeterna byggs upp av det tyngre ”skräp” som blir över efter solens bildande. Nu har jordens historia börjat.

Jordens uppbyggnad idag: radien är ungefär 6360 km. Ungefär lika lång sträcka som mellan Stockholm à New York.

Jordklotet består av:
* kärnan
* manteln
* jordskorpan (den vi går på)

Inre kärnan är fast och det beror på att trycket är högt och den finns på ett djup av 5140 – 6360 km. Yttre kärnan är flytande och finns på ett djup av 290 – 5140 km från jordytan. Manteln består av järn och magnesiumrika mineral. Jorden är som varmast längst in. Jordskorpan är tunn, cirka 100 km men det varierar. Man kommer exempelvis närmast jordens inre på oceanbottnarna.

Jorden är annorlunda de andra planeterna på grund av endogena och exogena krafter.

Endogena krafter: uppbyggnad.
* veckning
* förkastning
* vulkanisk aktivitet
* landsänkning och landhöjning

Exogena krafter: nedbrytning.
* vittring
* sluttningsprocesser
* erosion
* (människan)

Mineral – består av grundämnen. I känner idag till nästan 4000 mineraler, både vanliga och ovanliga. Is är ett exempel på en mineral. Bergarter består utav mineral. Vissa består utav ett mineral, andra flera. Mineral har alltid en fast formel. Vanligaste mineralet är kvart.

Bergartstyper:
* magmatiska
* metamorfa
* sedimentära

Kommentarer


Kommentera inlägget här: