letthereberock

Kvavt

Kategori: Allmänt

Jag HATAR verkligen kvavt väder. Varför kan inte solen lysa utan att det ska vara så himla varmt? Även om det inte har varit toppen sommar så är jag less på värmen just nu. Sorry till alla er sommarälskare.
 
Var ut med Amanda och Jenny igår. Det var riktigt trevligt!
 

Ekosystemet

Exempel på ekosystem: sjö, barrskogar etc.

Ekosystem = abiotisk miljö + biologiska samhället (består utav djur och växtpopulationer). Abiotisk miljö är exempelvis temperatur.

I ett ekosystem delar man upp alla organismer i grupper. Organismerna är producenter, konsumenter och nedbrytare.

Exempelvis en tall är en producent, ekorren en konsument och bakterier och svampar är nedbrytare.  Man kan kort och gott säga att växter är producenter, växtätare är konsumenter, köttätare är konsumenter medan svampar och bakterier är nedbrytare.

Producenterna producerar energi i form av socker. Socker bildas via fotosyntesen: koldioxid + ljus + vatten à socker + syre. All energi kommer ifrån solen.

Konsumenterna konsumerar sockret, men även fett och energi. Syre + socker à koldioxid + energi + vatten kallas cellandning. Även producenterna använder sig av cellandning.

Växterna tar hand om solenergin, men bara 1 % av energin. 10 % av energin överförs till växtätarna, 90 % försvinner. 10 % av växtätarnas energi för över till köttätarna. På så sätt försvinner energin och den tar slut. Exempelvis 1 kg makrill: behöver 10 kg sill som i sin tur behöver 100 kg hoppkräftor som i sin tur behöver 1000 kg kiselalger. Finns sällan mer än fyra nivåer i näringskedjan.

Ju fler organismer det finns i ett ekosystem desto stabilare blir det. För vad skulle hända om exempelvis gräset och säden försvinner? Det skulle bli mindre möss och då kommer ormarna försvinna etc.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: