letthereberock

Klippning

Kategori: Allmänt

Idag ska jag toppa håret efter sommarens sol. Ikväll kommer Sanna och Rasmus på middag. Det blir tacos, till efterätt blir det hemmagjord pannacotta!
 

Vad är djur?

Djur ägnar mycket av sin tid till att samla in näring. Vi människor är chordata djur, och de flesta chordata djur är fiskar. Insekter och leddjur är de vanligaste djuren på jorden och de flesta är skalbaggar.

Djurs funktion:
* försökning
* näringsinsamling
ev:
* syreupptag
* transport/skydd
*styrning + information
* restprodukter bort
* näringsfördelning

Evolutionära begränsningar: de flesta djurgrupper är oftast 1000 gånger större gentemot det minsta. Alltså om vi har den minsta skalbaggen i världen i vår hand så finns det ingen skalbagge som är mer än 1000 gånger större.

För att ett djur ska använda så lite energi som möjligt så ska de springa dit de ska och inte gå. Dess benlängd bestämmer hur fort man kan springa/gå.

Små djur skadar sig inte när de faller pågrund av att de faller långsammare i luften. Detta är pågrund av storlek och volym/area/längd.

Hur djur uppfattar världen beror på deras sinnen. En fågel som kan navigera sig fram genom landskapet ser jorden på ett helt annat sätt än en katt som har bra mörkerseende.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: